Wednesday, 24 August 2011

Biskut Cornflates Ranggup

Assalamualaikum....

Malam tadi mamma teruskan aktiviti membuat cookies raya mamma...Buat biskut cornflates ranggup pulak...Senang sanggat buat biskut ni...Masa buat pun x lama sangat compare ngan buat biskut2 yang sebelum ni...Dan yang penting hasilnya tidak mengecewakan...Sedap sangat...X rugi mamma mencuba resepi ni :)


Bahan2
*3/4 cawan mentega
*1/2 cawan gula aising
*1/2 cawan tepung gandum
*1/4 cawan tepung jagung
*1 biji telur
*1 kotak cornflates
*1 sudu teh esen vanilla

Cara2
*Pukul mentega + gula + telur + esen vanilla sehingga kembang
*Masukkan tepung gandum + tepung jagung
*Gaulkan sebati
*Masukkan 1 kotak cornflates yang telah diramas sederhana
*Gaulkan kesemuanya menggunakan sudip kayu
*Masukkan ke dalam cup kertas & bakar pada suhu 150'C selama 5 minit


Chocolate Chips Cookies

Assalamualaikum...

Biskut ke 2 mamma untuk sambut raya tahun ni...berkobar-kobar semangat nak wat kuih raya...Hari tu time g umah mak ngah kat putrajaya, dia ada buat biskut ni...sedap...tu yang mamma pun nak cuba buat sendiri...senang jer...cari resepi kat internet...pastu mulakanlah setelah ada bahan2nya :)

Bahan2:
* 1 cwn butter/margerine
* 3/4 cwn gula perang
* 2 cwn tepung gandum (ayak)
* 1 1/2 sk baking powder( ayak bersama)
* 1 sk vanilla
* 1 cwn chocolate chip
* 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:
* Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
* Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
* Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
* Sudukan atas loyang. Jarakkan sbb dia akan mengembang.
* Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven).
Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara. Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

Monday, 22 August 2011

Udang Rebus Serai

Bahan-bahan ( 4 orang )

800 gm udang (saiz besar lagi sedap)
5 ulas bawang merah (sebesar ibu jari - dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
2 batang serai (diketuk)
2 1/2 cm halia (dimayang)
1 keping asam gelugur
garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara

Masukkan udang yang telah dibersihkan bersama semua bahan yang dimayang, serai dan asam gelugur ke dalam periuk.
Tambah air mengikut citarasa.
Masak hingga mendidih.
Tambahkan garam dan perasa secukupnya.
Biar sebentar dan bolehlah diangkat dan dihidangkan

Sotong Bakar ala Zafran


Assalamualaikum....

Petang ni untuk resepi berbuka puasa kita cuba masak ni yer :)....x sabar nak merasa time berbuka...dicicah bersama sambal asam...perggghhhhhh pasti terangkat




Bahan-bahan ( 2 -3 orang )

500 g sotong besar
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam 2 ulas bawang putih
Daun kunyit


BAHAN2 UNTUK SAMBAL ASAM:-
1 inci belacan, dibakar
1 batang cili merah
10 - 12 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
Asam jawa sebesar ibu jadi, ramas dalam 3 camca besar air
3 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula



Cara-cara
Sotong dibersihkan menjadi putih, asing kepala dan badan. Cuci bersih bhg dalam badan sotong, kelar2 badan sotong tapi jgn putus. Bersihkan juga kepala sotong.

Gaulkan dgn serbuk kunyit dan sedikit garam serta bawang putih yg telah ditumbuk.

Bakar sotong atas api arang (saya bakar atas dapur gas jer). Lapikkan dengan 2 helai daun kunyit. Bakar kurang lebih 5 - 8 minit pada setiap bahagian

UNTUK SAMBAL ASAM
Dalam lesung batu, satukan cili merah, cili padi, garam dan belacan. Tumbuk hingga separuh lumat, masukkan bawang merah tadi dan terus menumbuk hingga agak lumat (jgn terlalu lumat). Masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn sedikit gula. Perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yg diingini. Mesti ada rasa masam, manis, pedas dan masin dalam sambal ini.
Bolehlah dihidangkan bersama2 sotong bakar tadi...

Biskut Semperit Pandan

Assalamualaikum...



Malam tadi mamma cuba buat biskut ni...Tiba2 datang mood nak buat sendiri kuih raya...balik kerja terus cari bahan2 untuk membuat cookies ni...Agak2 leh jimat x kalau buat sendiri kuih raya???Tahun lepas semua beli jer...Tahun ni baru datang mood :)





Nilah rupa biskut semperit pandan yang dibuat malam tadi...Rasa yang tidak mengecewakan :)






Bahan-bahan ( lebih kurang 60-70 keping. )

200gm mentega
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 biji kuning telur
3/4 cawan gula icing
1sudu teh esen vanila
sedikit pewarna hijau
2 sudu teh pandan paste (dlm botol)
manik gula warna warni untuk hiasan

Cara-cara

Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila, paste pandan dan pewarna hijau. Kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung. Gaul sehingga sebati.
Bentukkan biskut semperit (ikut kreativiti sendiri / guna acuan).
Hiaskan dengan manik gula berwarna warni.
Bakar di dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 15-20 minit atau sehingga masak. Bergantung kepada oven anda.








Dapatlah 3 tabung...Untuk dibawa balik ke rumah MIL



Thursday, 18 August 2011

PUDING KOKTEL BERKUAH


Mamma nak cuba buat resepi ni untuk berbuka puasa petang ni...Dah lama teringin nak makan...Baru petang ni dapat buat...1st time cuba resepi ni :)




Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )

  • BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
  • BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional
  • Jelly @ sumi - optional

Cara-cara

  1. UNTUK PUDING
  2. Masukkan semua bahan gaul sebati
  3. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  4. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
  5. UNTUK KUAH
  6. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  7. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  8. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
  9. CARA PENYEDIAAN
  10. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  11. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  12. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  13. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer

Saturday, 6 August 2011

SATU PERMULAAN

As salam....

Malam ini adalah satu permulaan...satu permulaan berkongsikan masakan mamma di blog ini...Juga satu permulaan merasmikan oven baru mamma...


Dengan mood yang agak rajin malam ini mammma masak 2 jenis kek...kek coklat kukus yg dah biasa mamma buat & kek kacang tanah yang 1st time mamma cuba resepinya...Kita tengok la hasilnyer nanti yer bagaimana...


Mood rajin ni datang sebab malam ni mamma ada pembantu...adik mamma yang dari penang datang (sidah)...dia yang mintak mamma buatkan kek...nak bawak balik penang esok...nak makan dengan kawan2 kat sana...alang2 mamma buatlah lebih...kebetulan esok mamma nak gi bukak puasa rumah makcik mamma...leh bawak sana gak nanti...memandangkan esok mamma berkumpul 4 family...biar sama2 merasa resepi 1st dari oven mammma...hehe...


RESEPI KEK COKLAT KUKUS

BAHAN-BAHAN:

1 cawan serbuk coklat

1 cawan gula pasir

1 cawan marjerin cair

1 cawan susu cair

1/2 cawan susu pekat

1 1/4 cawan tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

1 sudu kecil soda bikarbonat

3 biji telur (pukul)

CARA MENYEDIAKAN:

1. Campur serbuk coklat, gula pasir, susu dan marjerin.

2. Panaskan di atas api, sampai gula larut (jangan hangus!)

3. Angkat dan sejukkan.

4. Sementara itu campur tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat, dan ayak.

5. Tuang susu manis ke dalam adunan yang disejukkan tadi, gaul rata.

6. Masukkan pula telur dan gaul rata lagi.

7. Masukkan seluruh campuran ke dalam tepung, aduk perlahan hingga sebati.

8. Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama sejam.



RESEPI KEK KACANG TANAH

Bahan-bahan

  • 1 cwn kacang tanah-digoreng tanpa minyak dan di blend halus
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn butter
  • 1 sdt baking powder
  • 1 sdt esen vanilla (tak nk letak pn tak pe)
  • 3 biji telur
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1 cwn gula (ikut kemanisan lidah sendiri)

Cara-cara

  1. Griskan loyang dan panaskan oven
  2. Gaulkan tepung, baking powder dgn kacang hingga sebati dan ketepikan
  3. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan masukkan esen vanilla dan pukul lagi
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Pukul sebati setiap telur sebelum masukkan yg lain.
  5. Setelah itu, masukkan campuran tepung dan kacang. Gaul sebati guna kaedah kaup balik
  6. Masukkan susu cair dan gaul sebati. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. (Suhu bergantung kepada oven masing2)

Monday, 1 August 2011

Mamma Amir Zafran's Small Kitchen

Assalamualaikum Malaysia...

Wowww...mamma ada satu lagi blog...sempena dengan 1 Ramadhan 1423H ini, mamma buat 1 lagi blog khas untuk masakan & resepi masakan sahaja...nanti anything yang mamma masak lau sedap & happening...mamma akan update kat sini yer....

Soo.....nantikan