Saturday, 18 February 2012

Garlic Roll

Garlic Roll
3 cawan tepung gandum/tepung roti
1 cawan air suam
1 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2-3 sudu besar olive oil ~ 

Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik 
Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang  bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
Doh akan naik sekali ganda
Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
Kemudian bahagikan doh  kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang
Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan
Kita akan mendapat 8 potongan doh
Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis
tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi
Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit

CARLIC SPREAD

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
secubit garam 
sedikit lada hitam kisar 
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

Thursday, 16 February 2012

Kek Pisang Gebus Gebas

.....::: Kek Pisang :::.....

picca from google ^__^
Sekali makan ada orang tu x percaya isteri dia buat...huhu
tersenggih2 mamma...maklumlah 1st time buat
menjadi pulak dengan gebus gebasnyer
rasanya pun not bad ^__^

Hari ni ada orang tu nampak pisang kat dapur...
siap request mintak buatkan lagi
pas maghrib mamma pun start bersilat kat dapur
x sampai 1 jam kek pisang dah siap ^___^

Mamma kongsi resepi yg sgt mudah
pejam mata pun leh buat ni

Resepi :

2 cwn tepung gandum

1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
5 biji pisang yang telah dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur



caranya :

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180 darjah.
2. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3. Masukkan minyak masak & kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.


.....::: SelamaT MencubA ::.....



Wednesday, 24 August 2011

Biskut Cornflates Ranggup

Assalamualaikum....

Malam tadi mamma teruskan aktiviti membuat cookies raya mamma...Buat biskut cornflates ranggup pulak...Senang sanggat buat biskut ni...Masa buat pun x lama sangat compare ngan buat biskut2 yang sebelum ni...Dan yang penting hasilnya tidak mengecewakan...Sedap sangat...X rugi mamma mencuba resepi ni :)


Bahan2
*3/4 cawan mentega
*1/2 cawan gula aising
*1/2 cawan tepung gandum
*1/4 cawan tepung jagung
*1 biji telur
*1 kotak cornflates
*1 sudu teh esen vanilla

Cara2
*Pukul mentega + gula + telur + esen vanilla sehingga kembang
*Masukkan tepung gandum + tepung jagung
*Gaulkan sebati
*Masukkan 1 kotak cornflates yang telah diramas sederhana
*Gaulkan kesemuanya menggunakan sudip kayu
*Masukkan ke dalam cup kertas & bakar pada suhu 150'C selama 5 minit


Chocolate Chips Cookies

Assalamualaikum...

Biskut ke 2 mamma untuk sambut raya tahun ni...berkobar-kobar semangat nak wat kuih raya...Hari tu time g umah mak ngah kat putrajaya, dia ada buat biskut ni...sedap...tu yang mamma pun nak cuba buat sendiri...senang jer...cari resepi kat internet...pastu mulakanlah setelah ada bahan2nya :)

Bahan2:
* 1 cwn butter/margerine
* 3/4 cwn gula perang
* 2 cwn tepung gandum (ayak)
* 1 1/2 sk baking powder( ayak bersama)
* 1 sk vanilla
* 1 cwn chocolate chip
* 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:
* Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
* Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
* Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
* Sudukan atas loyang. Jarakkan sbb dia akan mengembang.
* Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven).
Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara. Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

Monday, 22 August 2011

Udang Rebus Serai

Bahan-bahan ( 4 orang )

800 gm udang (saiz besar lagi sedap)
5 ulas bawang merah (sebesar ibu jari - dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
2 batang serai (diketuk)
2 1/2 cm halia (dimayang)
1 keping asam gelugur
garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara

Masukkan udang yang telah dibersihkan bersama semua bahan yang dimayang, serai dan asam gelugur ke dalam periuk.
Tambah air mengikut citarasa.
Masak hingga mendidih.
Tambahkan garam dan perasa secukupnya.
Biar sebentar dan bolehlah diangkat dan dihidangkan

Sotong Bakar ala Zafran


Assalamualaikum....

Petang ni untuk resepi berbuka puasa kita cuba masak ni yer :)....x sabar nak merasa time berbuka...dicicah bersama sambal asam...perggghhhhhh pasti terangkat




Bahan-bahan ( 2 -3 orang )

500 g sotong besar
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam 2 ulas bawang putih
Daun kunyit


BAHAN2 UNTUK SAMBAL ASAM:-
1 inci belacan, dibakar
1 batang cili merah
10 - 12 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
Asam jawa sebesar ibu jadi, ramas dalam 3 camca besar air
3 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula



Cara-cara
Sotong dibersihkan menjadi putih, asing kepala dan badan. Cuci bersih bhg dalam badan sotong, kelar2 badan sotong tapi jgn putus. Bersihkan juga kepala sotong.

Gaulkan dgn serbuk kunyit dan sedikit garam serta bawang putih yg telah ditumbuk.

Bakar sotong atas api arang (saya bakar atas dapur gas jer). Lapikkan dengan 2 helai daun kunyit. Bakar kurang lebih 5 - 8 minit pada setiap bahagian

UNTUK SAMBAL ASAM
Dalam lesung batu, satukan cili merah, cili padi, garam dan belacan. Tumbuk hingga separuh lumat, masukkan bawang merah tadi dan terus menumbuk hingga agak lumat (jgn terlalu lumat). Masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn sedikit gula. Perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yg diingini. Mesti ada rasa masam, manis, pedas dan masin dalam sambal ini.
Bolehlah dihidangkan bersama2 sotong bakar tadi...

Biskut Semperit Pandan

Assalamualaikum...



Malam tadi mamma cuba buat biskut ni...Tiba2 datang mood nak buat sendiri kuih raya...balik kerja terus cari bahan2 untuk membuat cookies ni...Agak2 leh jimat x kalau buat sendiri kuih raya???Tahun lepas semua beli jer...Tahun ni baru datang mood :)





Nilah rupa biskut semperit pandan yang dibuat malam tadi...Rasa yang tidak mengecewakan :)






Bahan-bahan ( lebih kurang 60-70 keping. )

200gm mentega
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 biji kuning telur
3/4 cawan gula icing
1sudu teh esen vanila
sedikit pewarna hijau
2 sudu teh pandan paste (dlm botol)
manik gula warna warni untuk hiasan

Cara-cara

Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila, paste pandan dan pewarna hijau. Kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung. Gaul sehingga sebati.
Bentukkan biskut semperit (ikut kreativiti sendiri / guna acuan).
Hiaskan dengan manik gula berwarna warni.
Bakar di dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 15-20 minit atau sehingga masak. Bergantung kepada oven anda.








Dapatlah 3 tabung...Untuk dibawa balik ke rumah MIL